Paganistische Symbolieken in Tolkiens ‘In de Ban van de Ring’

INTRO:
In de Ban van de Ring (The Lord of the Rings) , is een fictieverhaal geschreven door de taalkundige en universitair professor J.R.R. Tolkien.
Het verhaal begon als een vervolg voor Tolkiens eerdere, minder complexe kinderboek De Hobbit (1937), maar groeide uit tot een veel groter werk.
Het werd in stadia geschreven tussen 1937 en 1949, waarvan veel tijdens de 2e WO. De drie delen werden opeenvolgend als volgt getiteld: De Reisgenoten (The Fellowship of the Ring), De Twee Torens (The Two Towers) en De Terugkeer van de Koning (The Return of the King). Deze trilogie werd sinds de jaren 50 verschillende keren herdrukt en vertaald in meerdere talen, zodat het al spoedig een van de meest populaire en invloedrijkste werken van de vorige eeuw werd en de verfilming was al niet minder succesvol.
Wát is het in dit fantasie verhaal dat ons zo raakt? Alleen motieven die een archetypische basis hebben kunnen zo’n overtuigingskracht op ons uitoefenen, evenals motieven die de grotere bewegingen in het collectief onbewuste uitbeelden.
In deze korte cursus zullen we een aantal van de belangrijkste archetypische thema’s uit het boek én uit de film diepgaander onderzoeken, om zo te ontraadselen wat de dieperliggende betekenis van deze trilogie voor onze huidige tijd is.

ALGEMEEN:
Er wordt bij MA-AN altijd les gegeven in kleine groepjes. De voordelen hiervan zijn dat je meer persoonlijke aandacht en leermomenten krijgt. Maar ook om te leren samenwerken, de groepsidentiteit beter kunt voelen en gemeenschappelijke doelstellingen te stimuleren binnen de groep.

DATA:
Deze boeiende opleiding bestaat uit 3 avonden.
De eerst volgende cursus "Paganistische Symbolieken in Tolkiens: In de Ban van de Ring" start bij voldoende inschrijvingen in maart.
Let op: de inschrijvingen voor deze opleiding zijn weer gestart, zorg dus dat je op tijd bent want vol is vol !

LESTIJDEN:
Dinsdagavond van 19.00 tot ± 22.00 uur.
De lesruimte is ½ uur van tevoren open, dus vanaf 18.30 uur.

ADRES:
MA-AN lokaal te Heerenveen (vlakbij trein- & busstation)

KOSTEN:
Het totale lesgeld bedraagt € 60,- dit is all-incl. het lesmateriaal en een consumptie.
In de pauze is er koffie of thee. Alleen buiten kan er gerookt worden. Mobiele telefoontjes zijn in de lesruimte niet toegestaan.

TOELATINGSEISEN:
Geadviseerde toelatingeis: ● enkele jaren voortgezet onderwijs ● basiskennis analytische psychologie ● minimaal 18 jaar zijn ● een positieve instelling hebben.

OPGEVEN: (momenteel niet mogelijk)
Via het inschrijfformulier, welke je hier kunt downloaden.
Wanneer wij het volledig ingevulde en ondertekende inschrijfformulier en het lesgeld hebben ontvangen, bent je inschreven.
Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst. Bij overschrijving van het maximale aantal deelnemers is de volgorde van binnenkomst van inschrijfformulier en betaling bepalend voor het verkrijgen van een plaats. Door in te schrijven verklaart de deelnemer voldoende kennis te hebben genomen van deze voorwaarden en hiermee akkoord te gaan.