Heksencafé Fryslân

Heksencafé Fryslân  is een onafhankelijke ontmoetingsplaats voor mensen met interesse in Moderne Hekserij, Wicca, Paganisme en Natuurreligies. De intentie van ons 2-maandelijks café is om Paganisten informatie te verschaffen over hekserij, en om ervaringen uit te wisselen. Maar natuurlijk ook om gewoon gezellig samen te komen voor een HeksenKlets  óf wat PaganPraat, waarin we ongedwongen bijeen zitten en praten over datgene waar behoefte aan is. Vaak is er een themamiddag en af-en-toe een filmmiddag, dit hangt mede af van de belangstelling en vraagstelling van onze vaste gasten.

 

Heb je interesse - neem dan contact op om je op te geven.
Vaste bezoekers  van ons Heksencafé ontvangen ± 1½ week vooraf een uitnodiging.

 

Volgende Heksencafés: 
 6 januari 2018

MA-AN FRYSLÂN NIEUWJAARSRECEPTIE

Het Heksencafé is geopend van
15.30 uur tot 17.30 uur 
 Uitloop tot max. 18.00 uur
 
Kijk hieronder voor meer informatie

Wat is Heksencafé Fryslân?

De naam heksencafé (vanaf hier afgekort tot HC) zou misschien anders doen vermoeden, maar een HC is voor iedereen met interesse in Hekserij, Wicca, Magie, Paganisme, de Noordse traditie, Heidendom, Sjamanisme, Druïdisme enzovoort. Kortom: natuurreligie en folklore! Een HC is bovendien een sociale aangelegenheid, waarin een thema wordt gebruikt als inleiding. Bezoekers komen er om kennis te maken, vragen te stellen, bij te praten en om elkaar te ontmoeten voor een gezellige zondagmiddag. Mensen die beroepsmatig in paganistische stromingen geïnteresseerd zijn (met name 'de media'), zijn in een HC niet welkom, wel op afspraak!

Wie is Heksencafé Fryslân?

HC Fryslân heeft een besloten ambiance. Nieuwe bezoekers dienen dan ook eerst contact met ons gehad te hebben, alvorens toegang te krijgen. Dit klinkt streng maar eigenlijk valt dat best mee. Dat zal menigeen kunnen beamen die al eens eerder bij ons HC aanwezig geweest is. Besloten houdt immers niet in dat wij ook gesloten zijn, als HC. Nieuwe bezoekers zijn op uitnodiging altijd welkom!

Van 2003 t/m 2006 organiseerden wij eerder maandelijks het HC Fryslân. Deze bijeenkomsten waren in een openbaar etablissement en voor iedereen die uit persoonlijke interesse kwam toegankelijk. Onze vaste locatie stopte waardoor ook wij gedwongen waren om te stoppen. Een gemis voor vele vaste bezoekers én voor de medewerkers van MA-AN Fryslân. Na deze ‘verplichte’ stop is besloten in een nieuwe vorm terug te komen: als een besloten HC in "huiselijke kring" en bedoeld voor (vaste)bezoekers die enigszins al met de materie bekend zijn.

Waarom bovenstaande regeltjes?

Misschien door ervaring wijs geworden, hopen wij dat ons HC, naast een sociale ontmoetingsplek, ook een veilig startpunt kan zijn voor beginnelingen. Een plek waar mensen onbevreesd vragen kunnen stellen. Waar correcte informatie te krijgen is van mensen die uit eigen ervaring kunnen spreken, zonder dat iemand zich onder druk voelt staan om zich bij een bepaalde groep aan te sluiten. Deze regeltjes beogen dus een stukje veiligheid zodat de bezoeker in alle rust zijn of haar weg binnen de Paganistische gemeenschap kan gaan zoeken.

Hoe, wat, wanneer?

  * Iedere eerste of tweede zondag van de oneven maand is er een besloten HC in Friesland met een interessant thema.
  * Het HC is voor mensen boven de 18 jaar die het Paganistische pad bewandelen of serieuze interesse hiervoor hebben.
  * Opgave is wegens een maximaal aantal deelnemers altijd noodzakelijk (opgave en/of info kan via email).
  * Deelname is alleen op uitnodiging, dus zomaar iemand meebrengen is onmogelijk.
  * Aanvang 15.30 uur tot 17.30 uur (dit kan uitlopen tot max. 18.00 uur  i.v.m. de wat meer privé vragen/onderwerpen/discussie).
  * Bijdrage, voor de huishoudelijke (en sanitaire) pot is € 5,- p.p.
  * Dit is inclusief 2x koffie of thee en een lekkernij.
  * Daarbuiten zijn - zoals jullie van ons gewend zijn - alle overige consumpties tegen kostprijs.

 

Wat zit er voor de eerstvolgende keer in de Cauldron + een korte terugblik van de Heksencafés Fryslân

6 januari 2019   MA-AN Fryslân Nieuwjaarsreceptie
Nieuwjaarsborrel..... HeksenKlets en PaganPraat..... Ervaringen uitwisselen..... Netwerken.... ÉN Loodgieten.
Op verzoek van vaste bezoekers gaat iedereen (voor de 4e keer alweer) door middel van een oud Fries Nieuwjaarsgebruik gebruik orakelen met gesmolten lood.
Lood is het metaal van Saturnus, onze verste planeet. Saturnus/Kronos betekend ook wel “Schepper van de Tijd”. Je stopt met wat ouds en je begint met wat nieuws. Daarna gaan we gezamenlijk je symbool divineren: Wat brengt 2019 jou? Wat zie jij er in?  De loodgieter geeft je op deze wijze een stukje toekomst mee, een loodsymbool als “stevige basis met wat fijne uitlopers”. Uiteraard neemt iedereen het gemaakte loodsymbool mee om op een speciaal plekje thuis te bewaren en er vaak naar te kijken. Vroeger kwamen de mensen na precies een jaar bij de loodgieter terug met hun loden symbool, om te vertellen hoe de voorspelling was verlopen.

►►   Opgave voor dit café kan 1 week voor datum via de mail   ◄◄

 

1 juli 2018  thema: Volle Maan in de Godinnentempel

4 maart 2018 thema: PUBMOOT
HeksenKlets, PaganPraat, Ervaringen uitwisselen & Netwerken.
Een pub-moot is een ongedwongen bijeenkomst in het MA-AN lokaal, waar geïnteresseerde Paganisten van alle stromingen welkom zijn en elkaar kunnen ontmoeten.

datum volgt z.s.m.  thema: Helder waarnemen - door Sarin en Nynke  - van Coöperatie De Lichtmakers 
Wat is Helder waarnemen? Volgens De Dikke Van Dale is dit het vermogen om dingen te zien die voor anderen (nog) verborgen zijn. Sarin en Nynke verzorgen het eerste deel van deze middag met een korte workshop 'Helder waarnemen' vooraf gegaan door een uitleg en intro. Je maakt hier vooral kennis met het waarnemen zelf: Hoe kun je waarnemen en wat kun je waarnemen. Dit wordt ondermeer gedaan door korte oefeningen en het uitwisselen van ervaringen.  Uiteraard is er hierna weer tijd voor een drankje en gezelligheid.

1 maart 2015  thema: Archeologie, Paganisme en Cultussen - door archeologe  Yvonne Boonstra
Deze middag zal in het teken staan van rituele vondsten uit Friese bodem gelinkt aan de verering van iemand of iets met gebruik van vaste rituelen. In een powerpoint presentatie zal de rol van vee, en dan met name van koeien, hun plaats in de samenleving en hun invloed op religie in de voorchristelijke samenleving van Noord-Europa worden toegelicht. Een origineel en een replica van een 2.000 jaar oud koeien beeldje, enige scherfmaterialen en metalen objecten uit deze tijd zullen aanwezig zijn. Ook krijgen we meer te horen over de bijzondere bodemvondsten van afgelopen jaar uit Friese bodem, zoals die unieke bronzen armband uit de eerste eeuw voor onze jaartelling.

4 januari  2015   was er geen thema
Wat was er dan wel?
Nieuwjaarsborrel..... HeksenKlets..... PaganPraat..... Ervaringen uitwisselen..... Netwerken....

2 november 2014  thema: De zon in een Sikuli weven
Op verzoek van een van onze gasten, gaan we het aankomende Heksencafé creatief aan de slag. En denk nu niet gelijk: “Dat kan ik niet!” of: “Daar vindt ik niets aan!” lees dan eerst even verder...  Je hebt altijd de keuze tussen het kopen van je attributen en rituele benodigdheden of deze zelf te maken. Als je voor deze laatste kiest, geef je er een extra dimensie aan en stop je jouw energie erin. Deze attributen of voorwerpen geven een andere energie door jouw aanraking en de intentie waarmee ze zijn gemaakt en kunnen zo je rituelen verrijken en versterken. Een God’s Eye is het weven op stokjes en komt van de Huichol Jalisco indianen uit Mexico. Zij noemen het Sikuli, wat betekend: "de macht om te zien en om onbekende dingen te begrijpen". Een Sikuli wordt van 2 takken/stokjes gemaakt = vier spaken, welke de 4 elementen vertegenwoordigen. Ook kun je er een maken van 4 takken/stokjes, welke dan de 8 zonnestralen voorstellen. Door het gebruik van oogstkleuren zoals rood, oranje, geel en bruin, creëren we vanmiddag een nazomerse  Sikuli, de tijd tussen de jaarfeesten Lughnasadh en Mabon. Hang je Sikuli thuis boven de deur om gasten te ontvangen, of boven je altaar om de seizoen te vieren, of ergens in je tuin.  Hierdoor breng je de nazomerse zon in of rondom je huis. Sikuli’s maken is een leuke en gemakkelijk handwerk, en zeer veelzijdig, ook omdat je ze kunt maken in iedere gewenste kleur, en daarin vastmaken wat jij wilt. Er zijn geen extra kosten aan dit Heksencafé verbonden. Materialen zijn aanwezig, maar mocht je zelf bolletjes wol over hebben, breng deze dan mee!

7 september 2014   was er geen thema
Wat was er dan wel?
HeksenKlets..... PaganPraat..... Ervaringen uitwisselen..... Netwerken..... et cetera....

6 juli 2014  thema: Pagan poetry 
We gaan dit Heksencafé luisteren naar en voordragen van Paganistische dichtkunst, poëzie en proza! Poëzie is een dichterlijke kunstvorm waarin taal wordt gebruikt om iets over te brengen (veelal een emotie). Poëzie kent verschillende stijlen en verschijningsvormen, elk met hun eigen doel en insteek. Binnen poëzie is er vaak een gelaagdheid in de tekst waardoor er verschil van inzicht en interpretatie kan ontstaan bij de voordracht. Vaak ook speelt de schrijver bewust met deze gelaagdheid om zo een extra dimensie te creëren. Het is dan aan jou om je eigen laag te kiezen. Hierdoor kan het dus dat men bij dezelfde tekst twee zeer verschillende verhalen of emoties ervaart. Een gedicht is een in versmaat of in dichterlijke stijl opgestelde tekst en bij proza is de schrijfstijl niet gebonden aan de regels van de versleer. **  Hierbij nodigen we iedere bezoeker uit om zijn/haar eigen favoriete “Pagan poetry” mee te brengen, zodat we deze middag kunnen vullen met voordragen, luisteren en gedachtewisseling.

4 mei 2014  thema: Divineren met Wolken
Wolken lezen is een van de oudste en gemakkelijkste manieren van orakelen. Bovendien is het ook erg leuk om te doen. Het is net als andere vormen van divineren een  kwestie van interpreteren en nadenken over de symbolieken. Wolken lezen is een vorm van weermagie die ook wel nefologie wordt genoemd. Deze vorm van voorspellen stamt af van de druïden en als kind hebben we vast allemaal de steeds wisselende wolkenvormen wel gelezen en vanuit onze aangeboren intuïtie geïnterpreteerd. Deze middag wordt er een en ander uitgelegd over wolken en gaan we gezamenlijk een aantal Nederlandse wolkenformaties divineren.

2 maart 2014  thema: Pagan Chant middag
Chanten speelt een belangrijke rol in onze rituelen en werkt groepsenergie verhogend. Het is niet alleen een uiting van vreugde, verdriet, het vinden van troost, het gevoel van saamhorigheid en verbinding. Het geeft ook uiting van spirituele gevoelens in devotionele chants - kortom alles wat de ziel beweegt en dan nog net iets dieper. Chanten is het ritmisch spreken of zingen van woorden en/of geluiden. En dan met name de reciterende toon speelt een grote rol. Chants kunnen zich beperken tot een eenvoudige melodie met een beperkte reeks van noten tot een zeer complexe muzikale structuur met inbegrip van herhaling van muzikale subfrases. Daarnaast denk ik dat we ook chanten/zingen, omdat het ons herinnert aan wie we oorspronkelijk Zijn, onze Bron. Niet alleen die ziel met al haar gevoelens maar een goddelijke essentie, een energie waaruit alles bestaat en is ontstaan. Ieder mens kan chanten wat net als zingen een verlenging van praten is. Veel mensen zingen ook graag of is het alleen maar in de auto of onder de douche. En ook als jijzelf misschien van mening bent dat je het niveau van een krassende kraai amper overstijgt, is dit geen enkel probleem voor deze chant middag. Uiteraard zingen we deze middag de meest voorkomende en populaire Pagan chants die worden gebruikt in rituelen en leren we jullie nieuwe. Maar ook vragen wij of je je eigen favoriete chants wilt meebrengen om met de groep te delen.

5 januari 2014   thema:  MA-AN Fryslân Nieuwjaarsreceptie. 
Onder het genot van een hapje en een drankje gaat iedereen eerst een eigen loodsymbool gieten naar een oud Fries Nieuwjaarsgebruik. Lood is het metaal van Saturnus, onze verste planeet. Saturnus / Kronos betekend ook wel “Schepper van de Tijd”. Je stopt met wat ouds en je begint met wat nieuws. Daarna gaan we gezamenlijk je symbool divineren: Wat brengt 2014 jou? Wat zie jij er in?  De loodgieter geeft je op deze wijze een stukje toekomst mee, een loodsymbool als “stevige basis met wat fijne uitlopers”. Uiteraard neemt iedereen het gemaakte loodsymbool mee om op een speciaal plekje thuis te bewaren en er vaak naar te kijken. Vroeger kwamen de mensen na precies een jaar bij de loodgieter terug met hun loden symbool, om te vertellen hoe de voorspelling was verlopen.

3 november 2013   thema: De 8 Heksen Sabbats en het 'Wiel van het Jaar' - door MA-AN
Voor Heksen begint alles in het donker, een nieuwe dag begint aan de vooravond met de zonsondergang en een nieuw jaar op de vooravond van de november maand. De tijd an-sich is voor ons niet lineair (van het ene punt naar het andere) maar circulair, want alles vindt plaats in grote cirkels: geboorte, groei, dood en wedergeboorte. Maar ook: lente, zomer, herfst, winter en weer het voorjaar. Zo ook zijn onze 8 feestdagen ingedeeld in  één grote cirkel: het 'Wiel van het Jaar"

Vanaf mei 2012 t/m september 2013 waren er (even) geen thema's..
Wat was er dan wel?
HeksenKlets..... PaganPraat..... Ervaringen uitwisselen..... Netwerken..... et cetera.....

4 maart 2012   thema:   Filmcafé en lezing - Maria Lionza Cult - door MA-AN
Het onderwerp  van deze middag is: 'Maria Lionza Rituals', een cultus uit het Zuid-Amerikaanse Venezuela.
We beginnen deze middag met een lezing-diavoorstelling en een kort filmfragment om een en ander te verduidelijken wat binnen onze West-Europese gedachtegang vaak wat verder weg ligt. Na afloop is er alle ruimte tot het stellen van vragen en om te discussiëren.

3 juli 2011  thema: De baden in Bath: Pagan of Romeins? - door  Marjolein en Ashwin
Wij zijn afgelopen voorjaar naar de stad Bath in Zuidwest Engeland geweest en hebben daar een bezoek gebracht aan Romeinse baden. Een badhuis uit de Romeinse tijd, opgebouwd rond een hele oude heilige bron die gewijd was aan de Godin Sulis.  We willen deze middag over dit bezoek en over de wateren van Sulis gaan vertellen, met als afsluiter een discussie met betrekking tot iets wat wij daar aantroffen.

1 mei 2011  thema: Hoodoo - door Zevenster
Wat is het, waar komt het vandaan, en wat kun je ermee? In Hoodoo vindt je vormen van magie terug uit Europa (zowel West-, Oost, als Zuid Europa), Afrika, Azië en Amerika zelf (Indianen). In de loop der eeuwen ontstond uit al deze vormen van folklore en magisch denken een mengsel: Hoodoo. Zevenster ging, 10 jaar geleden, op zoek naar de wortels van West-europese, en dan met name Duitse en Nederlandse, volksmagie. Op haar zoektocht kwam zij, via de Pennsylvania Dutch Hexenmeisterei, terecht bij de Hoodoo. Hoewel Hoodoo een smeltkroes van magische richtingen is, zijn al deze richtingen goed te herleiden. Zo kun je dus vormen van volksmagie herkennen, zoals ze hier eeuwen geleden werden toegepast. Om hier meer over te leren ging Zevenster 2 keer naar de VS en ontving daar haar training  van de wereldvermaarde Kat Ironwode van Lucky Mojo. Zevenster was hiermee de eerste door haar opgeleide Hoodoo-iste in Europa. In deze lezing gaan we kort in op de bronnen van de Hoodoo, hoe Hoodoo wordt gebruikt en waarom het zo'n goede vorm is om solitair mee te werken. Voor de duidelijkheid: hoewel Hoodoo bepaalde vormen van traditie deelt met Voodoo, Voudon, en Santeria, is zij een volledig op zichzelf staande tak met een eigen werkwijze.

6 maart 2011  thema: Filmcafé -  Wicca als religieuze stroming  -  door MA-AN. 
In de TV Oost documentaire 'Hemel op Aarde' staat de beleving van religie centraal. Hoe ervaren mensen de gebruiken, rituelen en feestdagen die hun geloof kenmerken?   Op 15 februari 2006 ging deze aflevering over Wicca, ook wel de ‘Oude religie’ genoemd.  Wicca bestaat sinds 1950, en is gebaseerd op oude natuurgodsdiensten, waaronder hekserij. De aanhangers geloven in de oerkracht van de natuur, mysterie en het goddelijke in alles. Deze occulte religie is vooral op zoek naar harmonie, maar zou in vroeger tijden zeker zijn verboden door de christelijke kerk. Het verhaal van drie Vrije-heksen en drie Wicca’s, over hun geloof en hun gezamenlijk Imbolc ritueel.

2 januari  wordt  9 januari 2011  thema: Wat is het Noorderlicht / Aurora Borealis? - door Alexsandra 
Het Poollicht is een lichtverschijnsel in de aard atmosfeer dat bij duisternis kan worden waargenomen. Andere namen hiervoor zijn  Noorderlicht (Aurora Borealis) en  Zuiderlicht (Aurora Australis). Als het Poollicht zich voordoet zie je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten. Een verslag (in woord en beeld) van wat deze Noorse studiereis heeft opgeleverd.

7 november 2010  thema: Ogham,  'the naked truth' - door Daturae
Ogham, bij sommigen bekend als 'een soort runen,' of als 'mysterieus orakel der Keltische druïden'  en ja, wat nog meer?  Wat weten we nu eigenlijk van dit schrift, dat zo op het oog uit enkel lijntjes bestaat? Deze lezing gaat in op de blote feiten rond het oude schift, hoe oud, door wie gebruikt en waarom? En wat staat er nou eigenlijk? Om de tegenwoordig bekendere orakelkant van Ogham niet te vergeten volgt aan het einde van de lezing ook een Oghamstenentrekking met uitleg.

5 september 2010  thema:  Muziek, oerpatronen en de werking van muziek - door Nynke
Paganisten begrijpen doorgaans wel dat het verschil tussen de tastbare en de niet tastbare werkelijkheid veroorzaakt wordt door onze beperkingen als mensen. Sommigen hulpmiddelen die religies gebruiken, zijn in feite niet tastbaar. Drie van de meest effectieve ervan zijn: muziek, dans en gebaren. Deze technieken worden ingezet om kracht op te wekken, het bewustzijn te veranderen en om in een staat van extase te komen bij de verenigen met de Godin en de God. Als hulpmiddelen zijn ze onmisbaar bij rituelen en de meest krachtige en effectieve rituelen kunnen zelfs uitsluitend gebruik maken van muziek, dans en gebaar. Muziek en dans behoren tot de oudste magische en religieuze activiteiten. De lezing van Nynke gaat over de theoretische achtergrond van de oerpatronen in de muziek, met betrekking tot de kosmische code. Ook wordt er aandacht besteed aan frequenties en resonanties. Hierna volgt een praktisch gedeelte waarin de ervaring van muziek centraal staat met betrekking tot de natuurtonen.

4 juli 2010  thema: Homeopathie - door  Karin
Homeopathie is een geneeskunst die aan het eind van de 18de eeuw ontwikkeld is door Samuel Hahnemann in Duitsland. Ze is gebaseerd op vijf basisbeginselen:1) Het zelfgenezend vermogen. Homeopathische middelen activeren en versterken dat zelfgenezende vermogen door middel van een energetische prikkel. 2) Holistische mensvisie: er wordt gekeken naar de gehele mens, niet alleen naar de kwaal. Ziekte kan alleen behandeld worden door de gehele mens te behandelen. 3) Similia similibus curentur, oftewel: een ziekte kan worden genezen door een middel dat bij gezonde personen dezelfde symptomen opwekt. 4) Het principe van potentiëren: om schadelijke bijwerkingen van geneesmiddelen te elimineren worden ze verdund, na elke verdunning worden ze geschud om de genezende kracht te behouden. 5) Het testen van de homeopathische middelen op gezonde proefpersonen, die na inname bijhouden welke symptomen het middel bij hun opwekt.

2 mei 2010  thema: Bach bloesemremedies - door Klara
Dr. Bach (1886-1936) geloofde dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Volgens hem was ziekte een gevolg van disharmonie tussen lichaam en geestelijke gesteldheid. Zijn stelling luidde dan ook: "Behandel de mens in plaats van de ziekte". Oftewel behandel de gemoedstoestand van de mens in plaats van de ziekte. Edward Bach zocht in de natuur naar middelen voor zijn geneeswijze, namelijk de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levensinstelling of houding naar een positieve instelling. Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Hieruit ontwikkelde hij 37 remedies, de 38ste werd gemaakt van een bron (rotswater of bronwater). Wie zelf een set bloesems heeft, kan deze meebrengen - ook een pendel kan deze middag handig zijn.

7 maart 2010   thema:  Reclaiming - door   Theo
Wat is Reclaiming? Hoe past Reclaiming in de diverse ‘heksentradities’?  Wat is de onderliggende theologie? Welk mens- en maatschappijbeeld wordt gehanteerd? Wie zijn de 'leading people' in de Reclaiming? Etc. Kortom:   los van diepgaande kennis en ervaring een inleiding. Tijdens dit Heksencafé zal Theo ons m.b.v. Powerpoint een antwoord op bovenstaande vragen gaan geven.

3 januari 2010   MA-AN Fryslân Nieuwjaarsreceptie
Thema van dit Nieuwjaarsfeestje is: “Wat gaat 2010 -het Malkuth jaar- ons brengen?” Er zullen onder het genot van een glas glühwein diverse divinatie’s worden gebruikt, zoals de tarot en iedere bezoeker kan door middel van een oud Fries gebruik gaan orakelen met gesmolten lood.
Lood is het metaal van Saturnus, onze verste planeet. Saturnus / Kronos betekend ook wel “Schepper van de Tijd”. Je stopt met wat ouds en je begint met wat nieuws. Uiteraard neemt iedereen z’n eigengemaakte loodsymbool mee om op een speciaal plekje thuis te bewaren en er vaak naar te kijken: Wat zie je er in? Zo kan je je privé symbool duiden voor de toekomst. De loodgieter geeft dus een stukje toekomst mee, het loodsymbool als “stevige basis met wat fijne uitlopers”. Vroeger kwamen de mensen na precies een jaar bij de loodgieter terug met hun loden symbool, om te vertellen hoe de voorspelling was verlopen. Ideetje voor 2011?

1 november 2009  thema: De regenboogbrug - door  Esmeralda
Chakra's zijn de energiecentrales van ons lichaam en aura. Elk chakra kun je op vele manieren kennen. Erg mooi is om de chakra's te lezen door middel van hun kleuren. Je kunt dit zien als een regenboogbrug. Elk chakra heeft de opeenvolgende kleur van de regenboog. Van het begin tot het einde is dit een brug die leidt naar jouw persoonlijke bewustwordingsproces. Dit kun je de pot met goud aan het einde van de regenboog noemen. Het gouden bewustzijn van kennis en inzicht. Maar de chakra's kunnen ook andere kleuren bevatten. Door hier inzicht in te krijgen en de kleuren te interpreteren kun je veel inzicht krijgen in hoe jouw energie werkt, waar je blokkades zitten en hoe je in het leven staat. Aangezien we als heksen veel werken met deze chakra energie is het belangrijk om de chakra's zuiver en schoon te houden en zicht te hebben in hun functioneren.

6 september 2009  thema:  Channelen door middel van Automatisch Schrift  - door  Jeannette 
Channelen is het doorgeven van boodschappen die je uit de spirituele wereld ontvangt. Channelen in de vorm van ‘automatisch schrift’ is te leren door middel van een techniek. Je hoeft dus niet een ‘medium’ te zijn om het te kunnen. Over die techniek gaan we het hebben, het aanleren ervan, de uikomsten die we krijgen en wat onze verwachtingen hiervan zijn.   Ook staan we stil bij negatieve kant van deze vorm van communiceren. Als er tijd over is gaat Jeannette nog het communiceren met dieren bespreken aangezien dit ook een vorm van channelen is.   Er hoeft niets te worden opgeschreven, iedereen krijgt genoeg documentatie mee om alles thuis nog eens rustig door te lezen.

3 mei 2009  thema: Filmcafé - 3x Hekserij en Wicca - door MA-AN
30 september  2007 was de laatste keer dat wij een filmcafé hebben georganiseerd. Hoog tijd dus voor een middagje gezellig samen filmpjes kijken.  In ons privé archief hebben we oude tv uitzendingen over hekserij en wicca uit de jaren '80 gevonden en overgezet van video op dvd. Wat is er in de afgelopen 25-30 jaar zoal verandert? We sluiten deze filmzondag af met een nabespreking.

1 maart 2009   thema:  Hoe leer ik kruiden kennen? - door Victoria
Van oudsher zijn er mensen geweest met kennis van kruiden en planten, en hoe deze te gebruiken bij een grote variëteit aan kwalen. Aangezien kennis macht is, en in vroeger dagen de kerk alles ervoor deed om de macht bij hen zelf te houden, zijn er vele mensen als heks vervolgd. Dit om de simpele  reden dat deze mensen kennis bezaten over de genezende kracht van kruiden en planten. En hoe deze kracht toe te passen. Het lijkt algauw magie wanneer iemand ernstig ziek is en je geeft deze een paar kopjes thee van een bepaald kruid en deze persoon geneest.  Deze lezing gaat er over wat er allemaal bij komt kijken wanneer je kruiden wilt leren kennen. Wat moet je eigenlijk allemaal weten van een kruid voor je er voldoende van weet om er mee te kunnen werken.

4 januari 2009   thema:  Mijn verhaal over kwantumfysica en kosmische energievelden   - door  Nynke
Toen ik 11 jaar was schreef ik mijn allereerste gedichtje:
.....Alles en niets
.....Als alles nou niets is
.....En niets alles
.....Dan is alles wat iets is
.....Niets van dat alles
.....En als iets wat niets is
.....nou een fiets is
.....Dan kun je overal naar toe!
N.a.v. dit gedichtje was kwantumfysica ineens heel logisch. Graag wil ik jullie in het Heksencafé Fryslân meenemen in mijn verhaal over kwantumfysica, kosmische energieveld en andere leuke dingetjes.

2 november 2008   thema:  van Samhain tot All Hallows Eve - door  Alexsandra
Het huidige Hallowe'en heeft z'n bakermat bij de oude druïden, de toenmalige Keltische priesters van zo'n 2000 jaar geleden. Onder invloed van de Romeinse bezetting (rond onze jaartelling) de Christelijke invloeden van Allerheiligen & Allerzielen (1e helft 800) en de massale immigratie van Ieren en Schotten naar Amerika (halverwege 1800) versmolt deze oude Keltische traditie en Nieuwjaarsfeest tot wat wij tegenwoordig kennen als: Hallowe'en.

7 september 2008  thema: over zigeuners en hekserij - door  Natasha
Natasha is schrijfster, journaliste, columniste, heks, en nog veel, veel meer… Zo trok ze zes jaar met verschillende circussen mee als 'boniseuse' en treedt tegenwoordig bij tijd en wijle op als het 'Reizend Orakel' en waarzegster Madame Sanspareille, al of niet in haar  eigen woonwagen.  Natasha   verteld deze  zondagmiddag uitgebreid over haar zigeuner familie, haar jeugd  én  waarom in deze hightech tijden  zigeuner families dreigen te verdwijnen.

6 juli 2008   thema: De infantiele heks  -  door  Theo
Het pad van de hekserij voert vandaag de dag langs flatscreentelevisies, hoge afkoopsommen, multinationals & McDonald's. Marketeers zorgen ervoor dat we kopen en vooral blijven kopen. Hoe houd je de moraal van het consumentisme op afstand en is er voor heksen nog een speciale verantwoordelijkheid hierin? Tijdens de  inleiding zal er een filmpje worden getoond. Deze zondagmiddag zal er stof tot nadenken maar ook tot vermaak worden aangeboden.

4 mei 2008  thema: Magie met edelstenen en kristallen - door  Anne
Heksen werken met natuurlijke magie en de krachten der Aarde. Praktische natuurmagie maakt gebruik van al het nuttigs wat in de natuur te vinden is. Magie met stenen is één van de oudste vormen van magie die de mens kent, en waar we vandaag de dag nog steeds gebruik van maken. Mellie Uyldert schreef: “Edelstenen zijn de ogen der stof die ons aankijken. En menigeen kan zich daar nauwelijks van los rukken.” We zouden edelstenen inderdaad kunnen zien als de ogen van de aardse wereld, en daarmee de weerspiegeling van haar ziel. De enorme diversiteit aan soorten, vormen en kleuren edelstenen, met elk hun eigen krachten, zijn een waardevolle hulp bij magie en divinatie, en een bron van inspiratie voor eenieder die het Paganistische pad bewandeld!

2 maart 2008   thema: De symboliek van de Griekse/Romeinse goden en godinnen in de westerse astrologie - door  astrologe Klara
Het is tijdens het Heksencafé van maart - Vissentijd, dus echt een zondagmiddag voor veel praat stof over de goden.

6 januari 2008  thema: Een Friese Koning, zwanen én...... Freya - door  Alexsandra
Over de connectie tussen Friese koningen in de vroege middeleeuwen, het Heidendom,  de  betekenis van de zwanen op  een ûleboerd en wat deze zwanen betekenden voor onze Heidense voorouders. Het gaat van de oude futhark tot de Moedergodin Freya en haar tweelingbroer de God Freyr.

30 september 2007  thema: Filmcafé - 2x The Wicker Man - door MA-AN
1e  film: The Wicker Man  (Amerikaanse remake uit 2006)  geregisseerd door Neil LaBute, cast: Nicolas Cahe, Ellen Burstuyn en Leelee Sobieski. 2e  film: The Wicker Man  (origineel Schotse film uit 1973)  geregisseerd door Robin Hardy: cast Edward Woodword, Britte Ekland en Christopher Lee (jawel de later Dracula en Saruman in Lord of the Rings) en vele bekende Pagan songs. We sluiten deze eerste filmzondag af met een gezellige  nabespreking.

Recensie, door Alexsandra "Met grote verbazing heb ik naar de remake uit 2006 gekeken. Wát een verschil van twee dezelfde verhalen! Om uit te leggen wat dit verschil voor mij persoonlijk is, is meer te vergelijken met je maaltijd nuttigen bij een fastfood concern of bij een goed restaurant. Óf dat je naast de diepe spiritualiteit van bijv. het kabbalisme, hier in de loop der eeuwen veel hocus-pocusgedoe om heen hebt gekregen (modern rood bandje om je linkerpols). Zo wordt de bedenker van deze moderne kabbalische variant dan ook wel spottend aangeduid als 'McWisdom', een moderne obsessie voor fastfood dus. En of het nu gaat om hamburgers, antwoorden op je levensvragen of om de remake van The Wicker Man, mijns inzien levert deze verschuiving aardig wat commercie en erg veel lucht op. De originele film is schitterend en puur wicca. De remake is een zoetsappige film geworden. Amerikanen kunnen zoiets gewoon niet, dat subtiele is ze vaak volkomen onbekend. Zo wordt in de remake de rol van Lord Summerland gespeeld door een vrouw die zich Summer Isle laat noemen. Zelfs dat hebben ze niet begrepen, aangezien Summerisle een bestaand eilandje voor de Schotse kust is..."

Van 2003 t/m 2006 organiseerden wij maandelijks het Heksencafé Fryslân. Deze bijeenkomsten waren in een openbaar etablissement en voor iedereen die uit persoonlijke interesse kwam toegankelijk. Onze vaste locatie stopte waardoor ook wij gedwongen waren om te stoppen. Een gemis voor vele vaste bezoekers én voor de medewerkers van MA-AN Fryslân. Na deze ‘verplichte’ stop is besloten in een nieuwe vorm terug te komen: als een besloten heksencafé in "huiselijke kring" en bedoeld voor (vaste)bezoekers die enigszins al met de materie bekend zijn.